• Dnes je: Utorok 19. marca 2024 meniny má Jozef

Aké bude počasie na jar 2018 a kedy sa začne výraznejšie otepľovať?

Aké bude počasie na jar 2018 a kedy sa začne výraznejšie otepľovať?

Vyzerá to tak, že zima sa už pomaly končí. Aká bude jar v roku 2018?

Na začiatku upresníme, že obdobie nazývané ako astronomická jar trvá na severnej pologuli od jarnej rovnodennosti (20. alebo 21. marca) do letného slnovratu (do 21. júna).

Klimatologická jar začína plynúť 1. marcom a konči 31. májom.

Viacerí však za jar považujú obdobie s priemernými teplotami v rozmedzí 5 až 15°C. Začiatok jarného obdobia sa viaže aj k začiatku veľkého vegetačného obdobia.

Klimatologická jar bola minulý rok (marec až máj 2017) na Slovensku silne teplotne nadpriemerná s odchýlkami od 1,5 až do 2,5 °C.

Budúci týždeň (5. až 11.3. ) sa už začne síce otepľovať, ale pri oblačnom počasí a stále zamrznutou zemou možno ešte očakávať pretrvávajúce poľadovice (najmä pri zrážkach a za menej jasného počasia).


O príjemnom počasí preto ešte celkom hovoriť nemožno, na to si ešte musíme nejaký čas počkať. Teploty, ktoré posledné dni klesali až k dvadsiatim stupňom pod nulou boli bežné v 80. rokoch minulého storočia. Väčšinou boli vyvrcholením tuhých zím.


Táto zima však bola iná. December a hlavne január boli teplotne nadpriemerné mesiace a na konci februára prišla vlna silných mrazov.


Aktuálne počasie je na toto obdobie nezvyčajné. Niektoré dni teplota vzduchu nevystúpila nad mínus 10 stupňov. Tento jav je spôsobený prúdením mrazivého vzduchu z Ruska. Toto nezvyčajne mrazivé počasie spomalí aj nástup jari na Slovensku. Hoci teplota na začiatku marca vystúpi až na 5 stupňov Celzia, zem ešte môže byť zamrznutá. Preto aj prebúdzanie prírody môže byt oneskorené.


Podľa viacerých prognóz vývoja počasia na nasledujúce ročné obdobie, čakajú našu oblasť časté a intenzívne búrky. Jednotlivé búrkové vlny by mali priniesť výraznejšie zrážky, ktoré môžu nasýtiť vodné toky a spolu s topiacim sa snehom môžu vyvolávať v našej oblasti povodne. Veľké riziko povodní je v oblasti Balkánu, kde sa nahromadilo počas tejto zimy na horách veľké množstvo snehu. Vlhkosť Jadranského mora prinesie pravdepodobne ďalšie nízkotlakové útvary, ktoré sa postarajú o daždivé počasie, ktoré bude zvyšovať vodné hladiny.


V našej oblasti by malo začiatok marca sprevádzať chladnejšie počasie a celý mesiac bude aj ďalej teplotne podpriemerný.


Väčšinou, ak je zima veľmi chladná (čo tento rok bola hlavne v závere), tak nástup teplejšieho počasia býva pomalší. V apríli by mali nastúpiť prve búrky. Intenzívnejšie sa očakávajú od konca apríla až do mája, kedy bude riziko záplav sprevádzané búrkami najväčšie. Pravdepodobne to bude mať za následok aj pomalší nástup letného počasia.


Treba si však uvedomiť, že predpoveď počasia pre konkrétne lokality sa dá s pomerne prijateľnou úspešnosťou pripraviť iba na 10 dní dopredu. Predpovede na dlhšie obdobia sa robia iba ako odchýlky od dlhodobého priemeru pre jednotlivé mesiace (alebo viac mesačné obdobie), pričom úspešnosť takýchto predpovedí je okolo 60%. Napriek tomu však význam určite majú, lebo sú úspešnejšie ako predpovede v intervale dlhodobých priemerov.


Počasie je lokálne veľmi premenlivé, preto je ťažké ho pre také malé územie ako je Slovensko predpovedať s úplnou presnosťou. Je však dosť pravdepodobné, že priemerná teplota v marci bude v porovnaní s dlhodobým priemerom podpriemerná, čo badať už s príchodom marca, kedy by sme očakávali viac tepla. Zrážkové úhrny významne závisia od charakteru cirkulácie, ktorá sa na dlhšie obdobie predpovedá ťažko. Modelové výhľady však predpokladajú vyššie úhrny zrážok ako sú dlhodobé priemery.


Súvisiace pranostiky na Marec:


Daždivý marec je roľníkovo nešťastie, no suchý apríl ešte horšie.

Keď je marec daždivý, bude suché leto.

Ak v marci prší, tak bude v júni pršať.

Suchý marec, mokrý apríl, studený máj, vrchovaté stodoly a sena plný háj.

Keď je v marci veľa vetrov a v apríli veľa dažďov, nasleduje pekný máj.


Odporúčame:

Počasie na 10 dní




počasie



Počasie