pocasie pranostiky
Dnes je Sobota 20. apríla 2024 meniny má Marcel
Vyhľadať v Pozri:

Bratislava turistické informácie

Spoznávajte Bratislavu

 v každom počasí

Bratislava turisticke informácie Bratislavský hrad Hlavné, rozlohou najväčšie a najľudnatejšie mesto Slovenska, mesto s neopakovateľnou atmosférou - to je Bratislava. Bratislava je známa aj pod označeniami Krásavica na Dunaji či Mesto Mieru (titul mestu udelila Svetová rada mieru). Bratislava má aj viacero slangových označení z ktorých najznámejší je výraz Blava (vznikol pravdepodobne skrátením viacslabičného názvu Bratislava).

Napriek tomu, že Bratislava patrí medzi najmladšie hlavné mestá Európy, je významná svojou bohatou históriou siahajúcou do staroveku (prvé stopy po trvalom osídlení sa viažu až k mladšej dobe kamennej), je mestom s históriou slobodného kráľovského korunovačného mesta, s históriou z čias, kedy sa nazývala Prešporkom (Possonium, Pressburg, Pozsony).

Históriu mesta významne predurčila jeho samotná poloha priamo v srdci Európy na hranici troch krajín (na juhu susedí s Maďarskom a na juhozápade s Rakúskom). Bratislava sa rozprestiera na oboch brehoch rieky Dunaj (druhej najväčšej rieky v Európe) a na úpätí pohoria Malé Karpaty.

Poloha mesta predurčila Bratislavu, aby sa stala križovatkou obchodných miest a strediskom viacerých kultúr. Mix národov a kultúr, ktorý v Bratislave žil (Slováci, Maďari, Židia, Nemci a mnoho iných) zanechal svoje stopy nie len v jazyku, architektúre Starého Mesta, ale aj v životnom štýle, vo zvykoch či v kuchyni.

Dnes je Bratislava dynamicky sa rozvíjajúcou metropolou a opäť zažíva svoj veľký boom. V rámci Slovenskej republiky je centrom nie len politickým, ale aj vzdelanostným a obchodným. Sídlu tu prezident, parlament, vláda, ministerstvá, veľvyslanectvá a mnoho úradných inštitúcií. Svoje sídlo tu má viacero univerzít a vysokých škôl, múzeí, divadiel a iných kultúrnych ustanovizní. Predpokladá sa, že denne do mesta dochádza okolo 150 až 200 tisíc ľudí, teda v bežný pracovný deň sa tu nachádza približne 650 000 ľudí. Keďže Bratislava je bohatá na kultúrne pamiatky (mnohé z nich sa nachádzajú v Starom Meste), navštívi ju každý deň mnoho turistov. Dominantou mesta je štvorvežový Bratislavský hrad a Dóm Svätého Martina (v ktorom bolo v období rokov 1563 – 1830 korunovaných 11 panovníkov a 8 kráľovských manželiek). Neprehliadnuteľné sú ale aj napr.: Michalská brána, vojnový pamätník Slavín, Modrý kostolík, Nový most ( ktorý je najväčší závesný most na svete s jedným pilierom a jednou závesnou rovinou, známy aj vyhliadkou a reštauráciou vo vrchole pylónu vo výške 80 metrov, z kadiaľ je možný výhľad na mesto a okolie až do vzdialenosti 100 km) alebo aj napríklad Budova Slovenského rozhlasu známa svojím tvarom otočenej pyramídy.

Bratislava však nie je len oblasť Starého Mesta a jeho bezprostredného okolia. Bratislava turisticke informácie devin Okrem centra Bratislavy, množstva historických pamiatok a kultúrnych možností sa oplatí spoznať aj veľa pekných a zaujímavých mestských lokalít. Lákadlom je napr. hrad Devín (patriaci k významným historickým miestam nášho národa), ruina hradu Pajštún, obľúbené jazerá Bratislavčanov (napr. Zlaté piesky, Košariská), príjemné oddychové miesto - Sad Janka Kráľa, vodné ramená lákajúce k príjemným prechádzkam (Rusovké, Devínske rameno a ďalšie) či mestské lesy s množstvom pekných turistických a cyklistických trás. Obľúbeným miestom detí je Zoologická záhrada v Mlynskej doline, kde lákavou atrakciou je Dinopark s autentickými modelmi dinosaurov. Obľúbenosti sa teší taktiež Botanická záhrada.

Či už peši, na bicykli alebo po vode dáva Bratislava možnosť spoznať mnohé lákavé miesta. Možno využiť mnohé neopakovateľné plavby po Dunaji, prípadne ich spojiť aj s návštevou ďalších miest, ktoré by bola škoda len tak obísť. Po Dunaji sa možno plaviť napr. už k spomínanej zrúcanine hradu Devín, ktorý stojí na mohutnom skalnom kopci, nad sútokom riek Dunaja a Moravy (na križovatke Podunajskej a Jantárovej cesty). Pekným cieľom cesty pri vyhliadkových plavbách na Dunaji je aj múzeum moderného umenia Danubiana, ktoré je vzdialené necelých 20 kilometrov južne od centra Bratislavy na cípe poloostrova v strede mohutného toku Dunaja. Oplatí sa tiež vychutnať adrenalínovú atmosféru vodných športov v Čunove – areál Divoká Voda.

Ak dávate prednosť spoznávaniu okolia na bicykli alebo peši, navštívte určite obľúbené ciele Bratislavčanov v okolitých Mestských lesoch, ako napr. voľnočasový areál na Partizánske lúke, prechádzky okolo neďalekých rybníkov, Železnú studienku, jazdu na sedačkovej lanovke na Kamzík a mnoho iných. Malé Karpaty ponúkajú taktiež mnoho možností pre príjemné cyklistické túry. Je tu veľa lesných aj asfaltových ciest s rôznymi zaujímavosťami po trase (horáreň, studničky, bunkre a mnoho mnoho ďalších).


Pridať predpoveď počasia medzi obľúbené stránky