pocasie pranostiky
Dnes je Piatok 19. apríla 2024 meniny má Jela
Vyhľadať v Pozri:

Prešov turistické informácie

Spoznávajte Prešov

 v každom počasí

Prešov Jediné slovenské mesto, ktoré sa môže popýšiť tým, že cez jeho historické centrum prechádza 49. rovnobežka je Prešov, počtom obyvateľom tretím najväčším mestom na Slovensku, ktoré leží vo východnej časti Slovenska na sútoku riek Torysa a Sekčov v Košickej kotline.

Cez územie mesta vedú významné medzinárodné cestné a železničné trate smerom do Poľska a na Ukrajinu. Už v stredoveku mal Prešov významné geografické postavenie, lebo sa rozprestieral na križovatke obchodných ciest. Počiatky osídlenia tohto územia však siahajú až do doby kamennej, čo dokazujú aj významné archeologické nálezy.

Mimoriadny hospodársky rozkvet zaznamenalo mesto v 14. a 15. storočí, kedy sa tu začali zakladať na území mesta cechy. Svoj prvý mestský znak dostalo mesto v roku 1455 od kráľa Ladislava Pohrobka. Vďaka hospodárskej prosperite mesta 15. storočie znamenalo aj rozvoj stavebného ruchu, ktoré sa odzrkadlilo na honosnej architektúre meštianskych domov.

V Prešove sa nachádza 325 nehnuteľných kultúrnych pamiatok. Historické centrum mesta je od roku 1950 jednou z najstarších mestských pamiatkových rezervácií na Slovensku.

Dominantou je v gotickom štýle postavený Kostol sv. Mikuláša (z veže kostola, ktorá je verejnosti sprístupnená, je nádherný výhľad na mesto). V tesnej blízkosti kostola sa nachádza Evanjelický kostol sv. Trojice, s veľmi cenným barokovým organom. V historickom centre mesta sa nachádzajú i ďalšie zaujímavé historické stavby, napr.: Františkánsky kostol sv. Jozefa, Gréckokatolícky kostol sv. Jána Krstiteľa (so vzácnou replikou Turínskeho plátna), Pravoslávny katedrálny chrám sv. Alexandra Nevského či Židovská synagóga na Okružnej ulici (jej stavba a výzdoby sú natoľko neprehliadnuteľné a cenené, že patrí k najvzácnejším skvostom tejto architektúry na Slovensku (dokonca začiatkom 90-tych rokov o stavbu prejavili záujem obyvatelia Los Angeles, ktorý ju chceli kúpiť, dať rozobrať a preniesť do USA, čo sa im však nepodarilo, nakoľko narazili na tvrdý odpor židovskej obce v Prešove). V interiéry synagógy sa dnes nachádza židovské múzeum. Prešov

Z mnohých ďalších historických pamiatok a architektonicky zaujímavých stavieb, ktoré sa oplatí v Prešove navštíviť spomeňme aspoň Caraffovu väznicu (pomenovaná bola podľa cisárskeho generála Antónia Caraffu z Neapola, ktorý na základe nespravodlivého súdu dal na prešovskom námestí potupne popraviť 24 uhorských zemanov a mešťanov), Neptúnovú fontánu (dal ju na začiatku 19. storočia v meste postaviť židovský obchodník Mark Holländer z vďaky obyvateľom mesta za prejavenú dôveru a ako výraz vďaky za to, že mu mestská rada dovolila usadiť sa a podnikať v Prešove) či novšiu Bosákovu banku (postavenú v 20-tych rokoch 20. storočia, pomenovanú po Michalovi Bosákovi pochádzajúcom z Okrúhleho neďaleko Prešova). Michal Bosák sa po vycestovaní do USA (na skolonku 19. storočia) vypracoval na jedného z najvýznamnejších amerických bankárov (vlastnil napr. Bank of Europe v New Yorku alebo First National Bank. Jeho podpis je aj na desaťdolárovke, ktorú jeho banke dovolila vydať americká vláda). Keď neskôr založil Americko - slovenskú banku, jednu z jej pobočiek dal umiestniť práve do tohto domu.

V najvyššej lokalite centrálnej časti mesta sa nachádza prešovská hvezdáreň a planetárium, ktoré ponúkajú zaujímavé až netradičné pohľady na vesmír, hviezdnu oblohu a našu Zem.

V blízkosti Prešova sa nachádzajú ruiny piatich hradov a slávne Dubnické opálové bane, kde bol nájdený najväčší opál na svete (pre svoju nádhernú farbu bol nazvaný Harlekýn).

Slanské vrchy a Šarišská vrchovina (ktoré z východu a západu obklopujú Prešov) sú vyhľadávaným miestom milovníkov pešej turistiky a cykloturistiky. Mesto Prešov si vďaka výraznému hudobnému životu a mnohým úspechom prešovských hudobníkov (ktorí úspešne pôsobia nie len na území Slovenska, ale aj v zahraničí) vyslúžilo prezývku „mesto hudby“ či „slovenský Seattle“. Príjemným zážitkom môže byť preto aj návšteva niektorého z prešovských koncertných klubov, rockových prehliadok kapiel z dlhoročnou tradíciou (úspešná Rocková liga, Prešovský študentský Liverpool, Rebrík a iné) či festivalov (Dobrý festival, Sigortus, Jazz Prešov, East Side Music Festivat atď.).


Pridať predpoveď počasia medzi obľúbené stránky