pocasie pranostiky
Dnes je Štvrtok 28. marca 2024 meniny má Soňa
Vyhľadať v Pozri:

Žilina turistické informácie

Spoznávajte Žilinu

 v každom počasí

Žilina hlavné námestie Žilina je dopravným, hospodárskym, administratívnym a kultúrnym centrom severozápadného Slovenska a krajským centrom Žilinského kraja. V rámci kraja je najväčšou a najkoncentrovanejšou priemyselnou a obchodnou oblasťou. Ekonomický potenciál potvrdzuje skutočnosť, že Žilina má po Bratislave najväčší počet živnostníkov na tisíc obyvateľov a čo sa týka akciových spoločností a s.r.o. je na treťom mieste na Slovensku. Slovenská obchodná a priemyselná komora v Žiline je druhá najväčšia na Slovensku.

V Žiline sa nachádza Žilinská univerzita, ktorá bola založená v roku 1953. Nachádza sa tu väčšie množstvo základných škôl, gymnázií, stredných odborných škôl a učilíšť. Významnou školou je Konzervatórium v Žiline, ktoré je jedno z najväčších na Slovensku. V Žiline sa nachádza centrála pre Inštitút jazykov a vzdelávania, ktorá riadi 31 pobočiek v rámci Slovenska.

Počtom obyvateľov je Žilina štvrtým najväčším mestom na Slovensku. Leží v údolí rieky Váh v Žilinskej kotline, na sútoku Váhu s riekami Kysuca a Rajčianka. Niekedy sa jej hovorí aj „perla na Váhu“.

V regióne sú panenské prírodné oblasti minimálne dotknuté človekom. Klíma tvorí podmienky pre rozvoj turistiky, agroturizmu, zimných športov, vodných športov, atď. Národné parky Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Veľká Fatra Malá Fatra má komplexné turistické centrá v okolí Žiliny.

Severné Slovensko a zvlášť Žilina je dopravnou križovatkou medzinárodným železničným systémom v smere do Poľska, Česka, Ukrajiny alebo na juh - Trieste, Rijeka, Belehrad, Koper. Letecká doprava je zabezpečená medzinárodným letiskom Žilina.

Žilina bola oddávna križovatkou obchodných ciest. Križovali sa tu cesty prichádzajúce zo všetkých smerov dolinami Váhu, Kysuce a Rajčanky. V roku 1364 dal vybudovať cestu z Košíc do doliny Váhu uhorský kráľ Ľudovít I. Veľký. Zmienka o moste cez Váh pri Budatíne pochádza už z roku 1438.

Prvá písomná zmienka o Žiline pochádza z roku 1208, kedy Žilinu tvorilo niekoľko slovenských osád . Prvá zmienka o Žiline ako meste pochádza z roku 1312, hoci po právnej stránke sa Žilina stala mestom niekoľko rokov predtým. Žilina Kostol svätého Pavla

Historické jadro Žiliny bolo v roku 1987 vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu. Tvorí ho v 12 storočí vybudované Mariánske námestie štvorcového pôdorysu (cca 100 x 100 m) s arkádami po celom obvode a dvomi priľahlými ulicami, deväť z neho vychádzajúcich uličiek a ďalších dvanásť ulíc, ktoré tvoria kruh okolo námestia. Na námestí sa nachádza Kostol Obrátenia svätého Pavla s kláštorom (dvojvežový rímskokatolícky kostol vybudovali jezuiti, ktorí prišli do mesta okolo roku 1654), stará budova radnice so zvonkohrou a baroková socha Nepoškvrnenej Panny Márie (Immaculata) z roku 1738, ktorá stojí uprostred námestia. Vybudovaná bola na počesť ukončenia rekatolizácie v meste. Neďaleko námestia stojí Katedrála Najsvätejšej Trojice, vedľa neho Burianova veža.

Mariánske námestie vytvára vďaka zachovalým arkádam a laubniam (pôvodne nazývané podsiene), štvorcovému tvaru a nehnuteľným kultúrnym pamiatkam osobitnú atmosféru, jedinečnú svojho druhu na Slovensku.

Námestie bolo minimálne od polovice 13. storočia centrom obchodu, trhov, remeselnej výroby, neskôr i sídlom samosprávy a bydliskom najbohatších a najvýznamnejších Žilinčanov. Až do roku 1900 bolo námestie menované ako rínok, rink alebo hlavné námestie – fötér. Potom dostalo meno po Františkovi Jozefovi, od r. 1919 to bolo Námestie Slobody (pri premeňovaní ulíc v r.1919 Námestie svobody), po r. 1946 Námestie Dukla, od r. 1991 Mariánske námestie na počesť sochy Nepoškvrnenej Panny Márie – Immaculaty. Tú postavili v r. 1738.

Židovská náboženská obec v Žiline si v rokoch 1930 – 1931 postavila novú synagógu podľa projektu berlínskeho architekta Petra Behrensa. Funkcionalistická architektúra s maurskými prvkami zaraďuje synagógu medzi ojedinelé stavebné pamiatky na Slovensku.

Za zmienku stojí však viacero zaujímavých stavieb. Možno spomenúť napr. secesnú budovu Dom umenia Fatra (Grand Bio Universum), ktorú v roku 1921 postavil Rufinus Stejskal ako kino a divadlo s názvom “Grand Bio Universum”. V januári 1922 sa tu konala celoštátna premiéra prvého slovenského hraného filmu “Jánošík”. Dnes je budova sídlom Štátneho komorného orchestra Žilina.

Pre amatérsky šport ponúka vhodné prostredie Vodné dielo Žilina. Nachádza sa tu skatepark, jeho hrádza je voľne dostupná na korčuľovanie, beh a cyklistiku, v zime bežecké lyžovanie. Mestská plaváreň celoročne poskytuje olympijský bazén. Neďaleko plavárne sa nachádzajú tenisové kurty.

Prejdite sa aj vy vo voľnom čase Žilinou. Jej centrom prechádza jedna z najdlhších a najkrajších peších zón na Slovensku s množstvom reštaurácií, štýlových kaviarničiek a budov dýchajúcich históriou.


Pridať predpoveď počasia medzi obľúbené stránky