• Dnes je: Piatok 29. marca 2024 meniny má Miroslav

Počasie: Prichádza babie leto 2018

Počasie: Prichádza babie leto 2018

Výskyt a trvanie Babieho leta sa môže v jednotlivých rokoch líšiť.

Kedy presne sa Babie leto začína, povedať nevieme. Niekedy príde v druhej polovici septembra, inokedy až v októbri - ako tento rok. Trvá zvyčajne jeden až dva týždne. V roku 1959 ale došlo k rekordu. Babie leto trvalo až neuveriteľných 7 týždňov.

Premenlivé počasie nad územím Slovenska končí. Prichádza obľúbené Babie leto, ktoré prinesie slnečné dni s príjemnými teplotami až do 23 stupňov Celzia.

Budúci týždeň od 8. októbra do 14. októbra tak bude na Slovensku Babie leto a na juhu krajiny v popoludňajších hodinách by mala teplota dosiahnuť až 23 stupňov Celzia.

Aj keď v nedeľu 7. októbra sa očakáva, že do strednej Európy postúpi od západu nevýrazný studený front, ktorý sa ešte môže na niektorých miestach Slovenska zdržať až do pondelka a priniesť mrholenie, alebo prehánky. Prakticky celý budúci týždeň bude u nás prevládať ustálené a pomerne teplé počasie.


Podľa meteorologického modelu ECMWF očakávame, že budúci týždeň bude u nás približne o 3 až 5 stupňov Celzia teplejšie ako hodnota dlhodobého normálu na daný dátum. Očakáva sa, že počas budúceho týždňa bude u nás väčšinou jasno až polojasno, nad ránom a dopoludnia v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa len výnimočne udrží po celý deň. Zrážky sa takmer vôbec nevyskytnú a bude pomerne teplo.


Napriek tomu, že stred tlakovej výše sa budúci týždeň nebude nachádzať nad strednou a juhovýchodnou Európou a niektoré dni budú prechodne na menšej časti územia aj mierne veterné, takéto počasie ktoré očakávame možno označiť ako počasie Babieho leta. Väčšina ďalších podmienok, ktoré sú typické pre počasie Babieho leta, bude totiž splnená.


Nočná teplota bude klesať väčšinou na 9 až 4 stupne Celzia, na juhozápade miestami na hodnoty okolo 11 stupňov Celzia. Naopak, v dolinách a kotlinách môže byť nad ránom výnimočne okolo 2 stupne Celzia, denná teplota vystúpi na 16 až 23 stupňov Celzia.

Čo je "Babie leto"

A ako vznikol názov Babie leto? Pomenovanie má pomerne zaujímavé pozadie: V tomto období zvyknú poletovať vlákna pavučín, ktoré pripomínajú sivé vlasy starých žien...

Meteorológovia rozumejú pod týmto pojmom obdobie suchého, málo veterného a cez deň teplého počasia, ktoré sa v Európe vyskytuje v septembri a októbri. Tento jav je spôsobený rozsiahlou anticyklónou, ktorá sa v tomto období vyskytuje nad strednou a juhovýchodnou Európou, ako aj poveternostnou singularitou.


Poveternostná singularita je relatívna pravidelná odchýlka od celkového trendu počasia počas roka.

Anticyklóna alebo tlaková výš je oblasť vysokého tlaku vzduchu.


Najväčší tlak vzduchu je v strede tlakovej výše, preto vzduch pri povrchu prúdi zo stredu do strán smerom k oblasti s nižším tlakom vzduchu. Pôsobenie zemskej rotácie má za následok, že prúdenie nie je priamočiare, ale stáča sa na severnej pologuli v smere hodinových ručičiek a na južnej v protismere. Na miesto vzduchu, ktorý prúdi von, klesá z väčších výšok studený vzduch. Ten sa stlačením ohrieva približne o 1°C na každých 100 metrov. Jeho relatívna vlhkosť sa zmenšuje a oblaky sa strácajú. Preto býva v stredoch tlakovej výše väčšinou pekné, jasné alebo len málo oblačné počasie.


Noci však zvyknú bývať už chladné, ráno sa môže vyskytovať aj prízemný mráz, alebo sa častejšie vytvárajú hmly. Počasie počas popoludnia býva naopak pokojné, slnečné a príjemne teplé.

Podobnosť názvov v iných krajinách

Babie leto sa v určitých formách a trvaniach vyskytuje prakticky na celkom svete. Vo svete sa tento jav zvykne nazývať Indian Summer. V európskych krajinách sa Babie leto nazýva rovnako alebo podobne ako u nás – v Nemecku a Rakúsku sa stretnete s názvom „Old wives summer“ alebo „Golden October“, v Maďarsku „Old ladies summer“ alebo „Crone´s summer“, vo Francúzsku používajú pomenovanie Indian Summer ale aj „Saint Martin´s Summer“ (Leto sv. Martina), Bulhari majú vlastné pomenovanie odlišné od iných národov „Gypsy Summer“ alebo „Gypsy Christmas“.


K babiemu letu sa viažu aj pranostiky. "Babie leto prináša pekné dni v jeseni." "Ak okolo Michala hrmí, alebo sa ešte babie leto preťahuje, je výhľad na dlhú jeseň." "Svätý Gál – babie leto vzal."


Chceli by ste vedieť aké bude počasie na Vianoce 2018 a kedy príde zima 2018 ?


Sledujte nás i naďalej a buďte v obraze!



Odporúčame:

Počasie na 10 dní




počasie



Už ste čítali tieto články ?


September na Slovensku bol teplotne nadnormálny, najvyššiu teplotu namerali v Orechovej



Predpoveď počasia akú ste ešte nevideli! Pozrite, ako vyzerá počasie v rozšírenej realite!


Počasie